سوال ۱
در قوانین شکلی از جمله آیین دادرسی کیفری، قیاس:
الف) پذیرفته شده است.
ب) پذیرفته نشده است.
ج) همانند قوانین ماهوی قیاس پذیرفته شده است.
د) بر خلاف قوانین ماهوی در برخی موارد قیاس پذیرفته شده است.
پاسخ سوال ۱
گزینه د صحیح است. قوانین شکلی را با توجه به این فرض که منظور از تصویب آنها اجرای بهتر عدالت است می توان به سود متهم تفسیر کرد. همچنین در قوانین جزایی به معنای اخص توسل به قیاس یعنی تسری حکمی به موارد مشابه غیر از آنچه قانون ناظر به آن است، برخلاف اصل قانونی بودن جرم و مجازات تلقی می شود در حالی که در قوانین شکلی کیفری حداقل تا آنجا که برای حفظ حقوق و آزادی های مردم لازم باشد قیاس پذیرفتنی است.
سوال ۲
قوانین شکلی آیین دادرسی کیفری:
الف) عطف بما سبق نمی شوند مگر در موارد استثنا
ب) عطف بما سبق می شوند مگر در موارد استثنا
ج) مطلقا عطف بما سبق می شوند.
د) مطلقا عطف بما سبق نمی شوند.
پاسخ سوال ۲
گزینه ب صحیح است. قوانین شکلی پس از کسب اعتبار قانونی فورا به موقع اجرا گذاشته می شوند و با استناد به اینکه اعمال آنها به حال دستگاه قضایی مفیدتر است نسبت به اعمالی که قبل از آن ارتکاب یافته اند، تسری می یابند.با این حال باید توجه داشت که قوانین شکلی نیز در برخی موارد عطف بما سبق نمی شوند به ویژه زمانی که قانون سابق حق مکتسبی را برای متهم ایجاد نماید.
سوال ۳
اصل عطف بما سبق شدن قوانین کیفری شکلی در کدام یک از قوانین زیر صراحتا پیش بینی شده است؟
الف) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392
ب) قانون مجازات اسلامی مصوب 1392
ج) قانون مجازات اسلامی مصوب 1370
د) هر سه مورد
پاسخ سوال ۳
گزینه ب صحیح است. مستند به ماده 11 ق.م.ا مصوب 1392 که مقرر داشته: قوانين زير نسبت به جرائم سابق بر وضع قانون، فوراً اجراء ميشود: الف- قوانين مربوط به تشكيلات قضائي وصلاحيت ب- قوانين مربوط به ادله اثبات دعوي تا پيش از اجراي حکم پ- قوانين مربوط به شيوه دادرسي ت- قوانين مربوط به مرور زمان. تبصره- در صورتي كه در مورد بند (ب) حكم قطعي صادر شده باشد، پرونده براي بررسي به دادگاه صادركننده حكم قطعي ارسال ميشود.
سوال ۴
تفسیر در قوانین آیین دادرسی کیفری:
الف) موسع است.
ب) مضیق است.
ج) خلاف قانون است.
د) مضیق و خلاف قانون است.
پاسخ سوال ۴
گزینه الف صحیح است. در قوانین جزایی به معنای اخص قاضی برای جلوگیری از تضییع حقوق متهم ناگزیر از تفسیر مضیق است حال آنکه قوانین شکلی را با توجه به این فرض که منظور از تصویب آنها اجرای بهتر عدالت است می توان به سود متهم تفسیر کرد.
سوال ۵
كدام يك جزء ويژگي هاي نظام دادرسي اسلامي محسوب می شود؟
الف) يك درجهاي بودن رسيدگي
ب) وحدت قاضي
ج) تفكيك مرحله تحقيق از مرحله محاكمه
د) موارد الف و ب
پاسخ سوال ۵
گزینه د صحیح است. علت نادرستی گزینه ج آن است که در نظام دادرسي اسلامي، قاضي خود عهده دار تحقيق، جمع آوري دلايل و محاكمه و صدور حكم نسبت به اتهام است و بين مرحله تحقيق و مرحله محاكمه تفكيكي به عمل نمي آيد.
سوال ۶
كدام عبارت در خصوص «مزيّت» و «عيب» نظام دادرسي اتهامي صحيح مي باشد؟
الف) در نظام دادرسي اتهامي، قاضي حق جستجو و تلاش براي تحصيل دليل را دارد ولي در اين نظام منافع اجتماعي به خوبي تأمين نمي گردد.
ب) در نظام دادرسي اتهامي، منافع اجتماعي به خوبي تأمين مي گردد ولي حقوق دفاعي متهم به خوبي تأمين نمي شود.
ج) در نظام دادرسي اتهامي، حقوق دفاعي متهم به خوبي تأمين مي شود ولي منافع اجتماعي به خوبي تأمين نمي شود.
د) گزينه هاي الف و ج
پاسخ سوال ۶
گزینه ج صحیح است. نظام دادرسي اتهامي به دليل علني و ترافعي بودن، حقوق دفاعي متهم را به خوبي تأمين مي كرد و اين مزيت اين نظام بود. ولي عيب اين نظام اين بود كه به دليل لزوم دخالت زيان ديده براي تعقيب مرتكب و محدود بودن قاضي به قبول دلايلي مشخص و از پيش تعيين شده، منافع اجتماعي به خوبي تأمين نمي گرديد. در واقع قاضي در مقام رسيدگي به شكايتي كه زيان ديده مطرح نموده بود،حق جستجو و تلاش براي تحصيل دليل و كشف حقيقت را نداشت.
سوال ۷
به لحاظ تاریخی نخستین نظام آیین دادرسی کیفری ................ است.
الف) سیستم اتهامی
ب) سیستم تفتیشی
ج) سیستم مختلط
د) نظام دادرسی اسلامی
پاسخ سوال ۷
گزینه الف صحیح است. سیستم اتهامی به عنوان اولین سیستم عدالت کیفری در یونان و رم و ایران باستان مجری بوده است. مهم ترین ادله اثبات در این نظام عبارت بوده از: قسامه، شهادت، اقرار، اوردالی و دوئل.
سوال ۸
کدام یک از موارد زیر از ویژگی های نظام تفتیشی در سیستم عدالت کیفری می باشد؟
الف) وجود قاضی حرفه ای
ب) چند درجه ای بودن دادگاه ها
ج) غیر ترافعی بودن و غیر علنی بودن محاکمه ها
د) هر سه مورد
پاسخ سوال ۸
گزینه د صحیح است. نظام دادرسی تفتیشی ابتدا در قرون وسطی و در دادگاه های تفتیش عقاید در مورد روحانیون مسیحی به کار گرفته شد. در کشور ایران نیز بعد از روی کار آمدن سلسله امویان نظام تفتیشی به وجود آمد. ویژگی های این نظام عبارتند از: 1- وجود قاضی حرفه ای 2- وحدت قاضی و دادستان 3- غیر ترافعی بودن 4- سری بودن یا غیر علنی بودن محاکمه 5- کتبی بودن محاکمه 6- حکومت نظام ادله قانونی 7- چند درجه ای بودن دادگاه ها
سوال ۹
قاعده معروف و قدیمی «در صورت فقدان شاکی قاضی حق دخالت ندارد» ناظر به کدام نظام دادرسی کیفری است؟
الف) نظام تفتیشی
ب) نظام اتهامی
ج) نظام مختلط
د) نظام دادرسی اسلامی
پاسخ سوال ۹
گزینه ب صحیح است. نظام اتهامی قدیمی ترین شیوه رسیدگی به دعاوی است. این نظام از لحاظ تاریخی در خاور نزدیک (سومر و بابل)، رم، یونان قدیم و در فرانسه پس از هجوم وحشیان به ویژه در قرن نهم میلادی وجود داشته و در حال حاضر نیز با تغییراتی چند و تحولاتی اجتناب ناپذیر در کشورهای آمریکای شمالی، کانادا، انگلستان و بسیاری از مستعمرات سابق بریتانیای کبیر بر رسیدگی های کیفری حاکم است.
سوال ۱۰
کدام یک از موارد زیر از نوآوری های قانونگذار در تعریف آیین دادرسی کیفری در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 می باشد؟
الف) میانجی گری
ب) صلح میان طرفین
ج) تعیین وظایف و اختیارات ضابطین دادگستری
د) هر سه مورد
پاسخ سوال ۱۰
گزینه د صحیح است. ماده 1 قانون آیین دادرسی کیفری سابق چنین مقرر می داشت: مجموعه اصول و مقرراتی که برای کشف و تحقیق جرایم و تعقیب مجرمان و نحوه رسیدگی و صدور رای و تجدیدنظر و اجرای احکام و تعیین وظایف و اختیارات مقام قضایی وضع شده است. در حال حاضر ماده 1 ق.آ.د.ک مصوب 1392 چنین تعریفی از آیین دادرسی کیفری بدست داده است: آيين دادرسي کيفري مجموعه مقررات و قواعدي است که براي کشف جرم، تعقيب متهم، تحقيقات مقدماتي، ميانجيگري، صلح ميان طرفين، نحوه رسيدگي، صدور رأي، طرق اعتراض به آرا، اجراي آرا، تعيين وظايف و اختيارات مقامات قضايي و ضابطان دادگستري و رعايت حقوق متهم، بزهديده و جامعه وضع ميشود. با مقایسه این دو ماده می توان این نوآوری ها را استخراج نمود:1- تعقیب متهمان 2- میانجی گری و صلح میان طرفین 3- تعیین وظایف و اختیارات ضابطین دادگستری 4- رعایت حقوق متهم، بزه دیده و جامعه
سوال ۱۱
انجام اقدامات محدود کننده آزادی به چه صورتی انجام میگیرد؟
الف) به حکم قانون
ب) به حکم قانون و با رعایت مقررات
ج) به حکم قانون و با رعایت مقررات و تحت نظارت مقام قضایی
د) به حکم قانون با رعایت مقررات و تحت نظارت مقام قضایی و به نحوی که به حیثیت و کرامت اشخاص آسیب وارد نکند.
پاسخ سوال ۱۱
گزینه د صحیح است. مستند به ماده 4 ق.آ.د.ک مصوب 1392 که مقرر داشته: اصل، برائت است. هرگونه اقدام محدودکننده، سالب آزادی و ورود به حریم خصوصی اشخاص جز به حکم قانون و با رعایت مقررات و تحت نظارت مقام قضایی مجاز نیست و در هر صورت این اقدامات نباید به گونهای اعمال شود که به کرامت و حیثیت اشخاص آسیب وارد کند.
سوال ۱۲
کدام یک از موارد زیر در ق.آ.د.ک مصوب 1392 مورد تاکید مقنن قرار گرفته است؟
الف) تسریع در روند دادرسی کیفری
ب) جلوگیری از اطاله دادرسی کیفری
ج) اطاله دادرسی کیفری
د) موارد الف و ب
پاسخ سوال ۱۲
گزینه د صحیح است. مستند به ماده 3 ق.آ.د.ک مصوب 1392 که مقرر داشته: مراجع قضايي بايد با بي طرفي و استقلال کامل به اتهام انتسابي به اشخاص در کوتاه ترين مهلت ممکن، رسيدگي و تصميم مقتضي اتخاذ نمايند و از هر اقدامي که باعث ايجاد اختلال يا طولاني شدن فرايند دادرسي کيفري ميشود، جلوگيري کنند.
سوال ۱۳
آگاهی متهم از موضوع و ادله اتهام انتسابی که در ق.آ.د.ک مصوب 1392 پیش بینی شده، بیانگر کدام یک از ویژگی های نظام های دادرسی کیفری است؟
الف) ترافعی بودن از ویژگی های نظام اتهامی
ب) ترافعی بودن از ویژگی های نظام تفتیشی
ج) غیر ترافعی بودن از ویژگی های نظام تفتیشی
د) غیر ترافعی بودن از ویژگی های نظام اتهامی
پاسخ سوال ۱۳
گزینه الف صحیح است. آگاهی متهم از ادله اتهام انتسابی نشانگر پذیرش ویژگی ترافعی یا تدافعی بودن از وِیژگی های نظام دادرسی اتهامی است.
سوال ۱۴
کدام یک از افراد زیر باید از حقوق خود در فرایند دادرسی کیفری آگاه شوند؟
الف) متهم
ب) شاهد
ج) شاهد و سایر افراد ذیربط
د) هر سه مورد
پاسخ سوال ۱۴
گزینه د صحیح است. مستند به ماده 6 ق.آ.د.ک مصوب 1392 که مقرر داشته: متهم، بزهديده، شاهد و ساير افراد ذي ربط بايد از حقوق خود در فرآيند دادرسي آگاه شوند و ساز و کارهاي رعايت و تضمين اين حقوق فراهم شود.
سوال ۱۵
ضمانت اجرای عدم رعایت مقررات قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی از سوی مقامات قضایی یا ضابطین دادگستری کدام است؟
الف) به مجازات جرم سلب آزادی شخصی ملّت
ب) به مجازات جرم سلب آزادی شخصی ملّت و در صورتی که مستوجب مجازات شدیدتر باشد به مجازات شدیدتر
ج) به مجازات جرم سوء استفاده از مقام دولتی
د) به مجازات جرم سوء استفاده از مقام دولتی و در صورتی که مستوجب مجازات شدیدتر باشد به مجازات شدیدتر
پاسخ سوال ۱۵
گزینه الف صحیح است. مستند به ماده 7 ق.آ.د.ک و ماده 570 قانون تعزیرات مصوب 1375. ماده7 ق.آ.د.ک مصوب 1392 چنین مقرر داشته: در تمام مراحل دادرسي کيفري، رعايت حقوق شهروندي مقرر در «قانون احترام به آزادي هاي مشروع و حفظ حقوق شهروندي مصوب 15/2/1383» از سوي تمام مقامات قضائي، ضابطان دادگستري و ساير اشخاصي که در فرآيند دادرسي مداخله دارند، الزامي است. متخلفان علاوه بر جبران خسارات وارده، به مجازات مقرر در ماده (570) قانون مجازات اسلامي (تعزيرات و مجازات هاي بازدارنده) مصوب 4/4/1375 محکوم ميشوند، مگر آن که در ساير قوانين مجازات شديدتري مقرر شده باشد. جرم ماده 570 سلب آزادی شخصی ملّت و هم چنین محروم کردن از حقوق مقرر در قانون اساسی است.
آیا اصلاحات 94درکتاب اعمال شده
با سلام ، بله اعمال شده است
لطفا جزا رو هم بزارید